soap bubbles, large, human

Educația non-formală

 Importanta educatiei non-formale

Să nu-i educăm pe copiii noștri pentru lumea de azi. Această lume nu va mai exista când ei vor fi mari și nimic nu ne permite să știm cum va fi lumea lor. Atunci să-i învățăm să se adapteze”.

(Maria Montessori – „Descoperirea copilului”)

Deoarece lumea în care trăim se bazează pe relațiile sociale, consider imperios necesar sa ma axez pe cea mai noua abordare a invatarii prin activitati placute si motivante- educatia non-formala in cadrul grupului EnterGame.

Inca din primul an de studentie am participat in cadrul unor programe de educatie non-formala: ‘’This Job Has a Young’’, ‘’Youth Exchange USAMVBT- Purdue University’’.

Educatia, constanta fiind, face parte din viata noastra. De multe ori nu ne dam seama de tot ceea ce ne educa si ne invata lucruri noi, insa acesta este modul in care crestem, dezvoltam abilitati noi si facem fata situatiilor de zi cu zi.

In urma cu patru ani, in Turcia, participam la un curs de formare pentru tineri. Am avut ocazia sa invat despre educatia non-formala. A fost o experienta care mi-a largit orizonturile si m-a ajutat sa cunosc o noua forma de invatare.

Educatia non-formala inseamna orice actiune organizata in afara institutiilor scolare. Este educatia oferita, de cele mai multe ori, la seminarii, ateliere, schimburi, training-uri, cursuri in care realizezi lucruri practice, obervand si cunoscand diferite metode de lucru. Aceasta varietate de abordari in educatia non-formala asigura participantilor dobandirea competentelor cognitive si emotionale, ii ajuta la identificarea si obtinerea increderii in instinctele lor, precum si la dezvoltarea increderii in procesul unic de invatare. Cele mai frecvente metode sunt: ice breakers, energisers, lucrul in echipa, discutii, prezentari, role plays, brainstorming, simulation games, warm up activities, indoor and outdoor activities, conferinte interactive.

Nu este tocmai usor sa oferim o definitie educatiei non-formale si, de obicei, o gasim in moduri diferite.

In opinia mea, este o mișcare de învățare care conține o mulțime de valori și importanță pentru toți cei care o desfășoară. Ne ajuta sa dobandim si sa ne mentinem abilitatile si competentele  intr-un mod nou si distracitv. De asemenea, ofera o experienta complet noua, de neuitat.

In prezent, acest concept devine din ce in ce mai important, deoarece beneficiile acestui tip de educatie sunt valabile si recunoscute in intreaga lume. Este foarte util pentru proaspetii muncitori care lucreaza cu tinerii in cadrul diferitelor proiecte.

Eu am descoperit conceptul de educatie non-formala in cadrul training-urilor, workshop-urilor si schimburilor de experienta la care am participat.

Este o abordare cu care tinerii sunt dispusi sa lucreze. In acelasi timp, ofera proaspetilor lucratori o legatura si o abordare inovatoare, iar pe tineri ii ajuta sa invete lucruri noi, sa creada in valori, in posibilitati, in ei insisi.

In zilele noastre este destul de dificil sa se gaseasca tineri interesati de educatie suplimentara, deoarece ei deja invata in scoli si universitati. Considera suficienta invatarea formala, iar altceva li se pare plictisitor, insa, in ceea ce priveste educatia non-formala, totul se schimba si devine provocator, interesant si distractiv- ceea ce tinerilor le place. Se distreaza, participa activ si beneficiaza de educatie.

Un mic sfat: implicati-va in programe si asociatii destinate tinerilor, mergeti la seminarii, training-uri, schimburi de experienta si asa veti incerca ceva nou: puterea educatiei non-formale. Aceasta va va schimba, cu siguranta, si va va imbogati viata!

Cu respect,

Catalin Zoican

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *